Minimální mzda v roce 2020? Ve velkých městech nebude stačit ani na nájem.

9. 12. 2019 16:50:13
Vláda nedávno rozhodla o "rekordním" navýšení minimální mzdy. Je to sice pokrok, ale důvod k bouchání šampaňského to taky rozhodně není. Lépe už na tom budou nejen Němci a Rakušané, ale taky Poláci i Slováci.

PRAVIDELNÝ SOUBOJ SOCIÁLNÍCH "PARTNERŮ"

V samostatné historii České republiky zpravidla platí, že pokud ve vládě sedí ODS, minimální mzda stagnuje a její reálná kupní síla klesá, zatímco pokud je u vlády Sociální demokracie, výše minimální mzdy průběžně roste. Tomu ale musí předcházet vyjednávání sociálních "partnerů". V rámci toho současného připouštěli zaměstnavatelé nárůst jen o 700 korun, odbory naopak požadovaly nárůst až o 1650 korun.

Častým argumentem zaměstnavatelů je, že minimální mzda zvyšuje nezaměstnanost. To ale není tak úplně pravda. Aby k tomu došlo, nárůst minimální mzdy by musel být drastický a skokový. Zkušenost z posledních let ukazuje, že postupné a rozumné zvyšování k ničemu takovému nevede. Co je tedy skutečným důvodem postoje zaměstnavatelů? Přirozeně: čím vyšší budou vyplácené mzdy, tím nižší pak bude míra zisků, kterou si vlastníci podniků mohou rozdělovat.

KDO PRACUJE, MĚL BY DOSTÁVAT DŮSTOJNÉ PENÍZE

Boj zaměstnavatelů je racionální a samozřejmě i legitimní. Po zvýšení minimální mzdy na 14.600 korun ale určitě nečekejme fronty na úřadech práce. Zvýšení na druhou stranu pomůže pracujícím na těch nejnižších pozicích. Ti jsou při současné výši minimální mzdy dokonce pod hranicí příjmové chudoby pro jednotlivce, což je ostudná situace. V tomhle ohledu by mělo dojít od ledna roku 2020 ke zlepšení, to ale neznamená, že by se minimální mzda dostala na důstojnou úroveň.

Za čistou hodnotu nové minimální mzdy (něco kolem 12 tisíc korun) nezaplatí zaměstnanci ve velkých městech ani nájem. Na byt 3+KK by minimální mzda nestačila v Praze, Brně, Plzni a bezmála ani v Ostravě. Na menší byt, 2+KK by už dosáhli zaměstnanci v Ostravě a Plzni, ale ve dvou největších městech, Praze a v Brně, by už byli bez šancí. Takový byt vyjde v Praze v průměru na 16,5 a v Brně na 13,5 tisíce korun.

ČESKO NEJSLABŠÍ V CELÉM REGIONU

Při srovnání s reálnými životními náklady vidíme, že nová minimální mzda rozhodně není žádná hitparáda. Aby těch špatných zpráv nebylo málo, můžeme se ještě podívat, jak jsou na tom naši sousedi v regionu. Každý by asi správně očekával, že lépe na tom budou Němci a Rakušané. Smutné je, že nám už ale začíná utíkat i Slovensko a Polsko. Už dnes je v Německu minimální mzda na úrovni (v přepočtu přibližně) 40.350 korun, a v Rakousku 38.750 korun měsíčně. Od příštího roku se částka na Slovensku navýší přibližně na 14.865 a v Polsku dokonce na 15.600 korun za měsíc.

O nenaplněných nadějích, jak po revoluci bleskově doženeme západní sousedy Německo a Rakousko se toho napsalo a ještě napíše hodně. Měli bychom si ale dát pozor, abychom si za pár let nebrali jako srovnávací základnu Polsko a Slovensko. Aby budoucnost české ekonomiky nebyla závislá na levné práci, měla by být vláda v otázce minimální odvážná alespoň tak jako ta Slovenská nebo Polská. Odborový požadavek na 15 tisíc byl ostatně velmi rozumný. Schválená částka 14 600 je ale nakonec o 400 korun nižší než jejich a dokonce ještě o sto korun nižší, než částka, kterou navrhovala ministryně práce a sociálních věcí jako kompromisní.

Autor: Filip Červenka | pondělí 9.12.2019 16:50 | karma článku: 19.59 | přečteno: 1109x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 21.37 | Přečteno: 331 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 912 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1589 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1712

Tržní hospodářství je to nejlepší, co máme, ale to neznamená, že je bez chyby. Jsem mladý ekonom z Brna, působím jako doktorand na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity a mými tématy jsou příjmová nerovnost a tržní selhání.

Navštivte můj web: https://www.na-rovinu.cz/

Sledujte FB: https://www.facebook.com/blog.narovinu

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...