Užitečnou prací se nevydělává

30. 01. 2016 15:15:02
Dělník v české fabrice má čtvrtinu platu německého o pár kilometrů dál. Ženy mají o šestnáct procent menší mzdy než muži. Nejvíc se bere za investiční škatulata a přitom člověk, který vám uhasí dům, možná za svou práci nemá nic.

Ekonomické modely jsou mimo

Teorie říká, že platy jsou odvozeny od produktivity práce. Produktivita práce závisí na tom, kolik jsou spotřebitelé ochotni zaplatit za věci a služby které vytváříme. Ochota platit je jiný výraz pro to, jak si čeho vážíme a potřebujeme. Takže každý vlastně dostává přesně tolik, na kolik si společnost jeho práce váží.

No, teorie taky jednu dobu tvrdila, že Země je placatá.

Vypadá to, že v Česku si nejvíc vážíme a potřebujeme pracovníky v pojišťovnictví a peněžnictví. Nic proti lidem z těcho profesí, ale všichni tak nějak citítme, že to úplně nesedí. Ve skutečném světě, bohužel, platy říkají velmi málo o potřebnosti a užitečnosti naší práce. Obrovsky dnes vydělává vyděračská mafie, která okrádá uprchlíky na cestě mezi Tureckem a Řeckem. Ne kvůli užitečnosti, ale kvůli tomu, že běžence mají v hrsti a zatlačené do kouta.

Ziskovost a užitečnost jsou ve společnosti dvě různé věci.

Finančníci a pojišťováci se můžou vyhřívat na špičkách statistik, protože banky nasadí velké úroky nebo poplatky a pojišťovna sníží výplaty náhrad a bude sepisovat jednostranně výhodné smlouvy.

Efektivní využití zdrojů

Pojem „ochota platit“ je v ekonomii mimořádně důležitý. Od ochoty platit jednotlivých lidí je odvozena poptávka, která je směrodatná pro celý výrobní proces. Tenhle koncept má ale vážnou trhlinu.

Kolik jsem ochotný zaplatit není určeno jen tím, jak si čeho cením, ale taky tím, jak tlustou mám peněženku. Vsadím se, že ochota platit, byla u Afričanů postižených epidemií eboly po účinném léku mimořádná. Farmaceutické firmy se ale moc snažily vynalézat nové přípravky na problematickou pleť mladých Evropanů a Američanů, než aby mohli investovat do tohoto.

Nerovnost produkovaná samotným trhem je pro efektivní využití zdrojů mnohem víc devastující, než daně a regulace státu.

Chcete být milionářem?

Jsou dva druhy úspěšných lidí. Jedni za to vděčí svým schopnostem, píli a odvaze. Ti jsou skutečným motorem ekonomiky. A pak jsou tu ti, kteří spíš připomínají brzdu. Mnohem snazším způsobem jak se dostat k velkým penězům je jít za hranu zákona a morálky. Většina z nejbohatších Čechů nejsou vizionáři typu Henryho Forda, ale lidé kteří zbohatli za zvláštních okolností na privatizaci v devadesátých letech, nebo je jejich předmětem byznysu tak bohulibá činnost jako třeba hrací automaty.

Z neschopnosti vnímat rozdíl mezi těmihle dvěma typy vznikají zásadní problémy.

Polarizovaná společnost

Peníze které přitečou do firemní kasy si můžeme pomyslně rozdělit. Jsou výdaje, které firma musí učinit, aby přežila do dalších let. Údržba strojů a budov, investice a nákupy materiálu. To, co zbude se jako zisk rozdělí mezi majitele a zaměstnance. Čím víc si nechá majitel, tím méně zbude pro pracující. A naopak.

Spousta lidí vinní za svoje osobní nebo společenské ekonomické potíže ty nejslabší. Finančník, který bere padesát tisíc měsíčně zdánlivě logicky počítá s tím, že se má dobře proto, že jeho práce je pro společnost cennější než jiné. Ten bude za zadlužený stát vinit údajně přebujelý sociální systém.

Místo toho bude zavírat oči před tím, že jeho šéf platí daně v Monaku.

Prodavačka, která bude brát průměr jihomoravské mzdy, patnáct tisíc, zase bude za svůj nízký plat vinit nezaměstnaného, který je závislý na dávkách. Nebude přitom tušit, že mezinárodní společnosti z Česka každý rok na dividendách vyvedou pět procent celého hrubého domácího produktu.

Tihle lidé budou stát proti sobě, aniž by si přiznali, že pro ty skutečně bohaté je rozdíl v jejich mzdách pod rozlišovací schopností.

Vždyť jedno procento nejbohatších už vlastní dohromady to samé, co my.

My, zbylých 99%.

Autor: Filip Červenka | sobota 30.1.2016 15:15 | karma článku: 32.93 | přečteno: 1696x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 596 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.90 | Přečteno: 1565 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1712

Tržní hospodářství je to nejlepší, co máme, ale to neznamená, že je bez chyby. Jsem mladý ekonom z Brna, působím jako doktorand na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity a mými tématy jsou příjmová nerovnost a tržní selhání.

Navštivte můj web: https://www.na-rovinu.cz/

Sledujte FB: https://www.facebook.com/blog.narovinu

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...